Heesters snoeien

ik heb altijd gedacht dat je in het najaar moet snoeien, maar nu hoor ik ook andere geluiden?

Om mooie, compacte planten met een rijke bloei te krijgen moet u zeker snoeien. Er zijn grofweg twee soorten heesters.

  1. Vroegbloeiende heesters bloeien nog vóór de langste dag.
    Deze (onder andere Forsitia, Ribes en diverse soorten Sneeuwbal) snoeit u meteen nadat de plant is uitgebloeid, in april of mei. Alleen dan heeft de heester het hele groeiseizoen de tijd om nieuwe scheuten en bloemknoppen te maken.
  2. Laatbloeiende heesters bloeien na de langste dag.
    Bijvoorbeeld Vlinderstruiken, Hybiscus en Hortensia snoeit u van eind februari tot en met maart.

Hoe u moet snoeien is al iets lastiger. Sommige planten moet u iets terugsnoeien of uitdunnen, terwijl andere planten tot op de grond moeten worden afgesnoeid.
Tot aan de grond afknippen: Spiraea, Hertshooi. Uitdunnen: Hybiscus, Forsythia, klimrozen (heesterrozen tot op een hoogte van ongeveer twintig centimeter afknippen).

Extra tip Bent u eind februari al aan het snoeien? Knip een paar takken van de Forsythia en zet ze op de vaas. Al snel ziet u de knoppen groter worden. Een paar dagen later staan ze uitbundig te bloeien!

Extra tip (geheim van de hovenier) Bijna alle planten kunnen het hele jaar door worden gesnoeid. Maar door af te wijken van de hierboven aangegeven tijdstippen zullen groei en/of bloei al gauw een jaar overslaan.

Geen tijd om zelf te snoeien? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij snoeien graag en doen dat vakkundig. Bel Dennis, of vul dit formulier in:

Naam (verplicht)

e-Mail (verplicht)

Onderwerp

Bericht