Buxus

Het blad van onze Buxus verkleurt. Kan ik daar iets tegen doen?

Oranje of bruine blaadjes bij een Buxus betekenen altijd dat de plant te nat staat.

Een veel voorkomende oorzaak is een ondoordringbare laag in de grond. Zo'n laag is vooral te vinden in tuinen bij huizen die in de laatste dertig jaar zijn gebouwd. Tijdens de bouw is de grond vastgereden. Vervolgens is een laag tuinaarde opgebracht zonder eerst de vastgereden laag los te maken. En dan wil het teveel aan water niet meer weg ...

Een andere veel voorkomende oorzaak: het terras of de bestrating pal naast de tuin. Wanneer tijdens een hevige regenbui het water bij de verharding niet snel genoeg kan wegzakken, stroomt het de tuin in. Daar blijft het lange tijd nat, als gevolg waarvan de wortels van de Buxus verdrinken. De plant heeft nu te weinig wortelcapaciteit over om de voor een gezonde groei nodige voedingsstoffen op te nemen.

Er zijn vier mogelijke oplossingen om de hoeveelheid water in de tuin te verminderen. De wortels van de buxus kunnen dan weer voedingsstoffen opnemen en de kleur zal na verloop van tijd verbeteren.

  1. Spit de ondoordringbare laag in de tuin goed door. Niet alleen rond de Buxus, maar op een zo groot mogelijk oppervlak. Meestal volstaat spitten van de bovenste halve meter.
  2. Vang water dat van de verharding spoelt op, nog voordat het de tuin instroomt. Leg een molsgoot langs de verharding met afvoerputjes die op de regenwaterafvoer zijn aangesloten.
  3. Een laaggelegen tuin en een hoge grondwaterstand? Overweeg dan het aanleggen van drainage om grote hoeveelheden water af te voeren naar de regenwaterafvoer.
  4. Ook kunt u een verhoogd plantvak aanleggen en daarin de Buxus plaatsen.

 

Geen tijd om dit probleem in uw tuin zelf aan te pakken? Bel Dennis, of vul dit formulier in:

Naam (verplicht)

e-Mail (verplicht)

Onderwerp

Bericht